maandag, 21 oktober 2013

Thema: "Hakketak en stokketok" week 1 (van 14 tot 18 oktober 2013)

Hey mama’s en papa’s,

Ons eerste “stokken”weekje zit er op.

Op maandag ontdekten we de eerste van een hele reeks soorten stokken. We ontdekten de hengels. Ja hoor… we vingen visjes in de klas. Grote en kleine en… ja… zelfs schoenen zaten er tussen.

DSC04380.JPG   DSC04388.JPG

 

DSC04392.JPG   DSC04399.JPG

DSC04406.JPGOp dinsdag stond er na de speeltijd een mandje op de stoel van de juf met daarin wel hele vreemde voorwerpen: 2 grote doekjes, 2 kleine doekjes, 2 dikke parels, 2 stokjes, een plukje wol en een stift. Eerst dachten we eens na wat dat allemaal kon zijn. Misschien waren de doekjes zakdoeken of een sjaal of een hoedje,… Nee, dat vonden jullie kleuters niet passen. Het stokje, daar konden we mee stappen alsof we met een wandelstok stapten of misschien was het een fluitje of… we probeerden vanalles tot we plots het doekje rond het stokje bonden. Toen ontstond er precies een popje. Ja hoor… met wat wollen haar en oogjes, neus en mond was Sientje Stok was geboren. Ze was op zoek naar haar vriendje Thé Tak en dus knutselden we ook hem in elkaar. Ze kregen een mooi centraal plaatsje in onze klas. De komende 2 weken zullen ze heel wat activiteitjes samen met jullie kapoenen beleven.

Op woensdag was het dan zover. We mochten nog een keertje naar het bos. Iedereen trok trots zijn laarsjes aan. Wat een flinke meisjes zijn het toch! We stapten door het bos en zochten naar stokjes. Veel zoeken moesten we niet doen. Meneer de wind had de voorbije dagen zijn best gedaan en hij had heel wat takjes, zowel met als zonder blaadjes, van de bomen geblazen. Onderweg ontdekten we ook nieuwe paddenstoeltjes, maar de kaboutertjes waren weer niet thuis. Wat we ook wel ontdekten tijdens onze takkenzoektocht, waren herfstvruchten. Die konden we natuurlijk niet laten liggen. We namen beukennootjes en hun huisjes (napjes) mee, kastanjes en hun , auw!, prikkende bolstertjes en ook nog wat eikeltjes. We namen er wat mee, maar we lieten er ook nog wat liggen voor de diertjes van het bos, want eens dat jullie kapoenen beginnen te rapen zijn ze nauwelijks nog te stoppen!

DSC04437.JPG  DSC04438.JPG

DSC04439.JPG  DSC04435.JPG 

Die ochtend speelden/exploreerden, we ook al met allerlei soorten kleine en grote stokjes. We gebruikten onze fantasie en ontdekten hele leuke spelletjes.

DSC04410.JPG   DSC04409.JPG

DSC04419.JPG  DSC04428.JPG

 

Donderdagochtend stond het spelletje “Abacus” klaar. Dit spelletje bestaat uit een bordje met stokjes… hoe kan het ook anders in dit thema, en vormen- en kleurenpareltjes. Elke kapoen kreeg een opdrachtenkaartje. Eerst moesten de vormpjes gesorteerd worden per kleur en nadien per vorm. Dat was wel al een beetje moeilijker. Maar voor Emma en Ilona mocht de uitdaging nog wat groter zijn en zij mochten nog een moeilijker opdrachtenkaartje uitproberen. Met wat hulp van de juf lukte ook dit al goed! Dikke bravo!

Na de speeltijd schilderden we met takjes.

DSC04455.JPG  DSC04449.JPG

Wie klaar was met schilderen mocht spelen met nog een soort stokjes! Hamertjes dit keer. Er werd duchtig op los getimmerd.

DSC04456.JPG  DSC04457.JPG  DSC04458.JPG   DSC04459.JPG

 

Op vrijdag maakten we de turnzaal nog een keertje onveilig. Met krantenstokken (opgerolde kranten) sloegen we tegen allerlei balletjes of we duwden ze vooruit met onze stok. Na een tijdje was het nieuwe er af en toen toverde Ilona haar stok plots om tot stokpaardje. Wat een leuk idee. Plots liepen er 4 paardjes en hun ruiters door de turnzaal.

DSC04460.JPG   DSC04463.JPG

 

DSC04469.JPG  DSC04471.JPG   DSC04474.JPG

DSC04475.JPG  DSC04476.JPG

Na dit leuk spelkwartiertje was het tijd om terug te keren naar de klas. In de klas lagen er allerlei soorten trommelstokjes klaar. Jullie kapoenen mochten ze uitproberen op allerlei soorten trommels, op een xylofoon, op belletjes,… Het klonk niet altijd even geweldig, maar jullie kapoenen musiceerden er op los! Hoe meer “muziek” ze maakten hoe beter. Ze maakten in ieder geval erg veel plezier!

 

DSC04487.JPG   DSC04488.JPG

 

DSC04493.JPG   DSC04482.JPG

Volgende week doen we nog wat verder met ons thema, want er valt nog heel wat meer te ontdekken en te leren me takken en stokken. Het verslagje van de week zal volgende week wat vroeger meegaan aangezien het volgende week

Groetjes en tot vrijdag!

Juf Rien en haar “stokveddetjes”

Commentaren

Hallo juf Rien,
Laten we hopen dat je goede oorbescherming hebt ofwel een hele voorraad pijnstillers voor de hoofdpijn met al dat lawaai! :-)
Bedankt voor dit leuke verslagje. Is fijn om te lezen wat onze kapoenen allemaal uitsteken.
Groetjes!

Gepost door: Evelyne Wyns | dinsdag, 22 oktober 2013

Reageren op dit commentaar

Dag mama Evelyne,

We kunnen wel wat lawaai verdragen hoor en... gelukkig waren ze maar met 4 :-)
Het verslagje is met veel plezier gemaakt.

Groetjes
juf Rien

Gepost door: juf Rien | woensdag, 23 oktober 2013

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.