zondag, 10 november 2013

Thema: "Tikke takke regen" week 1 (van 4 tot 8 november 2013)

Piep lieve mama’s en papa’s,

 Graag wil ik dit verslagje beginnen met onze 5 nieuwe vriendjes welkom te heten in ons klasje. Liam, Alicia, Luca, Achraf en Hannes kwamen op maandag ons klasje vervoegen. Dit ging gepaard met heel wat traantjes. Vooral de eerste twee dagen was het ’s ochtends wat moeilijk voor die kleine kapoenen, maar op de derde dag waren de traantjes al heel wat minder. Beter nog, er waren nauwelijks nog traantjes te zien. Ze voelen hun duidelijk al wat meer thuis in ons klasje. Op de speelplaats is het voor de meesten nog wat te druk, maar we zijn al blij dat ze zich in ons klasje op hun gemakje voelen.

 

DSC04657.JPG   DSC04658.JPG   DSC04660.JPG

Op maandag brachten Ilona en Emma hun laarsjes mee. We bekeken ze heel goed en gaven ze een plekje op de tafel in ons onthaalhoekje. Maar… ’s avonds bleek dat ze hun laarsjes niet graag achterlieten in het klasje en dus namen ze ze terug mee naar huis.

Op dinsdag waren al de traantjes al wat sneller verdwenen. Het eerste uurtje was het turnen. Omdat dit wat te moeilijk was voor de “nieuwekes” (eerst afscheid nemen van mama en papa en dan ook nog eens van juf Rien), besloot ik om enkel de “ancienkes” te laten turnen. Ook de “nieuwekes” die er veel zin in hadden mochten natuurlijk mee.

Na de speeltijd kregen de “ancienkes” dan weer een beetje meer aandacht van de juf en mochten zij hun knutselschortjes aandoen. Eerst toverden we de bekertjes water om tot waterverf in verschillende kleuren. Ik deed in de bekertjes een beetje water, dan wat roeren en… ja hoor… het water werd rood, geel, groen of blauw, afhankelijk van de kleur verf die we in het potje deden. Daarna gingen ze aan de slag. Ze exploreerden volop. Ze lieten alle kleuren door elkaar lopen, want zo gaat dat met waterverf. En natuurlijk ontstonden er zo hele mooie kunstwerkjes.

 DSC04667.JPG   DSC04668.JPG   

DSC04669.JPG   DSC04670.JPG

Woensdag werd een speciale dag want… opeens ging er een luide bel en moesten we allemaal eventjes (zonder jasjes) naar buiten. We oefenden het brandalarm. Dit zorgde voor wat extra drukte en dat vond niet iedereen even leuk maar al bij al verliep alles nog vlot. Het enige probleem was dat ons ritme van de toiletbezoeken wat door elkaar werd gehaald en dat leidde tot een aantal “ongelukjes”, vooral  bij mijn nieuwe kapoenen.

Op donderdagochtend speelden we met kleine parapluutjes want… met een klein beetje verbeelding zijn de prikpareltjes mini-parapluutjes. Nadien vertelde ik het verhaal van de “Nieuwe laarzen” van Jantje. Hij kreeg prachtige laarzen waar hij heel veel dingen mee kon doen. Dingen die we zeker eens gaan uitproberen als we zelf onze eigen laarsjes meegebracht hebben naar de klas.

Na de speeltijd maakten we zelf regen. Nee, niet met echt water, maar we scheurden papier in kleine stukjes en verzamelden deze in een emmertje. Toen het emmertje vol was, goot ik de snippertjes “regen” over de hoofden van jullie kapoentjes. Plezier verzekerd! Nadien lieten ze het ook zelf regenen door de “regendruppeltjes” in de lucht te gooien.

DSC04672.JPG   DSC04674.JPG

 

DSC04682.JPG  DSC04684.JPG

Nadat we geoefend hadden met het scheuren van kranten, gingen we aan het werk met zijde- en glanspapier. Ook deze papierrepen scheurden we in stukjes. Volgende week zullen we het dan met deze “regendruppels” laten regenen op ons blad.

Tijdens het scheuren introduceerde ik ons versje van de week wat hier natuurlijk wel heel goed bij paste.

 Op vrijdag tekenen we ’s ochtends regendruppeltjes in veel mooie kleurtjes. Na de speeltijd kregen de jongsten de kans om te schilderen met waterverf. Ten minste als ze er zin in hadden.., want dat was niet bij iedereen het geval. Voorlopig is dat ook helemaal niet zo erg, want het zich thuis voelen is de eerste weken onze prioriteit.

DSC04696.JPG   DSC04697.JPG

We ontdekten ook het andere speelgoed van de klas deze week.

DSC04691.JPG   DSC04692.JPG

 

DSC04699.JPG   DSC04695.JPG   DSC04700.JPG

Volgende week blijven we het thema “Tikke takke regen” ontdekken.

 Groetjes en tot volgende week

Juf Rien en haar “waterverf-kunstenaars”

 

PS: Tijdens de vakantie ontdekte ik nog een paar filmpjes op mijn fototoestel. Filmpjes die ik maakte tijdens het thema appels en een filmpje dat de mama van Emma maakte tijdens het onthaalmoment. Jullie kunnen ze vinden op de schoolwebsite.

De commentaren zijn gesloten.