zaterdag, 24 januari 2015

"Lichtjes in het donker" (van 19 tot 23 januari 2015)

Dag lieve mama’s en papa’s,

Ons eerste weekje in het donker zit er op.

Deze week was het elke ochtend een beetje donker in de klas. De reden daarvoor lag voor de hand. Zo waren de lichtjes waarmee jullie kapoenen mochten spelen veel beter zichtbaar.

DSC08464_640x480.JPG   DSC08477_640x480.JPG

Dank je wel trouwens allemaal voor de lichtjes! Jullie kleuters beleven er elke ochtend veel plezier aan. Er ontstaat af en toe natuurlijk ook wel eens een woordenwisseling en het delen van de lichtjes is niet altijd even gemakkelijk, maar ook dat moet een kind leren. Deze situatie is daar ideaal voor. Als juf probeer je de “ruzietjes” in de kiem te smoren en een oplossing te zoeken waarin iedere partij zich kan vinden. Jammer genoeg is dat niet altijd mogelijk want er zitten heel wat sterke karakters in de klas die niet zomaar willen toegeven maar… soms moet het toch. Er komen dan wel traantjes en soms al eens een woedebui bij kijken. Dit is jullie kapoenen hun manier om te tonen dat ze het niet eens zijn met de genomen beslissing. Dat mag natuurlijk, al leer ik jullie kleuters graag dat er ook nog andere manieren zijn om te laten merken dat ze het niet eens zijn. In groep met elkaar te leren omgaan is echt geen gemakkelijke opdracht. Iedereen moet af en toe eens wat water bij zijn/haar wijn doen. Ook in het latere leven is dit zeker het geval!

Maar dat is zeker niet het enige dat we leerden door het spelen met de lichtjes. We leerden ook de verschillende lichtjes aan- en uitschakelen en natuurlijk leerden we op deze manier ook de begrippen “aan” en “uit” juist gebruiken.

DSC08470_640x480.JPG   DSC08491_640x480.JPG

DSC08467_640x480.JPG   DSC08486_640x480.JPG

Op maandag werd er ook weer geknutseld. De oudste kapoenen exploreerden de vouwdruktechniek. Dit is een schildertechniek waarbij het lijkt dat je kan toveren. Je vouwt een blaadje in 2 en vouwt het weer open. Je zet/schildert met verf een kleurrijke stip op je blad. Je vouwt je blaadje terug dicht. Je spreekt de magische woorden “Hokus, pokus pats!” terwijl je over het blaadje wrijft en hop…. plots staan er 2 stippen op je blad. Dit vonden jullie kapoenen wel erg fascinerend. Heel snel stond hun blad vol met kleurrijke stippen. Nadat hun werkje opgedroogd was, knipte ik er een jasje uit. Met nog een beetje afwerking (rits en sjaal) ontstond er een echte winterjas.

DSC08461_360x480.JPG   DSC08462_640x480.JPG

Na de speeltijd was het Tik Tak-tijd. Tijdens het Tik Tak-momentje maakten jullie kleuters kennis met het nieuwe thema. Er kwamen allerlei lichtjes, sterretjes en kaarsjes tevoorschijn.

Nadien mochten de jongere kapoentjes, die nog niet aan de beurt kwamen, exploreren met de reliëf- en textuurstempeltjes. Jullie hebben het misschien al gezien. Hun werkjes werden omgetoverd tot wantjes en mutsen. Iedereen mocht zelf kiezen wat ze wilden: wanten of mutsen.

Deze week was ons weekje een dagje korter dan normaal. Het was immers pedagogische studiedag voor de juffen. Dit wil zeggen dat zij voor een keertje terug moesten luisteren i.p.v. het zelf uit te leggen J Jullie kaboutertjes genoten natuurlijk van een extra vrij dagje.

Deze week speelden we ook nog een sterrenlotto. Op de tafel lagen blaadjes klaar met daarop witte sterretjes. Natuurlijk zijn sterretjes niet wit, maar geel. Het was dus aan jullie kleuters om de gele sterretjes en maan die in een schaaltje lagen op het juiste plekje te leggen.

DSC08471_640x480.JPG   DSC08483_640x480.JPG   DSC08484_640x480.JPG

Op vrijdag vertelde ik het verhaal van “Finn en de maan”. Finn was niet moe, maar hij moest al gaan slapen. Hij deed het gordijn een beetje open en daar was de maan. Hij vroeg aan de maan of zij wist hoe hij in slaap kon geraken. Finn telde schaapjes, zong een slaapliedje en maakte kopstanden. Finn viel uit zijn bed terwijl hij de maan wou tonen hoe hij goed hij al zijn kopstand kon. Uiteindelijk viel Finn in slaap terwijl hij een versje van de maan opzegde. J Wat keken jullie kapoenen geboeid toe en wat luisterden ze flink!

finn en de maan.jpg

Volgende week gaan we nog een beetje verder met het thema “Lichtjes in het donker”.

Groetjes en tot volgende week

Juf Rien en haar “lichtgevende” kapoenen

PS: Woensdag is het wenmoment voor de kleuters die op 2 februari zullen instappen. We verwachten 3 nieuwe vriendjes… Of ze ook effectief alle drie aanwezig zullen zijn is natuurlijk afwachten.