zondag, 12 oktober 2014

"Klein wit visje wordt groot" (van 6 tot 10 oktober 2014)

Hoi hoi mama’s en papa’s,

Ons tegengesteld weekje zit er op. De begrippen groot - klein, dik - dun en lang - kort hebben nu al een beetje meer inhoud gekregen.

Op maandag maakten we kleine en grote torens met de blokjes. Natuurlijk vielen die grote torens af en toe eens om en dan brulden jullie kapoenen van plezier J

Na de speeltijd was het tijd voor Tik Tak en bekeken we het digitaal prentenboek “Klein wit visje wordt groot”. Iedereen keek met open mondjes toe! Leuk om te zien.

DSC07940_800x600.JPG

Op dinsdag speelden we met kleine en grote knuffels. Al de knuffels waren moe en moesten een bedje krijgen. We ontdekten al snel dat grote knuffels niet in kleine doosjes kunnen slapen omdat die te klein zijn. Dan moesten ze maar slapen in de grote doos. Je merkt het al. Tijdens dit activiteitje kwamen er spontaan heel begrippen aan bod. Dit is dan ook een uitstekend voorbeeld van leren door te spelen!

DSC07941_450x600.JPG

Ons turnuurtje ging jammer genoeg niet door omdat meester Sam ziek was. Maar geen nood! We speelden dan maar met kleine en grote potloden die we een plekje gaven in kleine en grote doosjes en we luisterden naar het verhaal van “Grote toren, kleine toren”.

Op woensdag kregen we bezoek van de kleuters van de 2de kleuterklas uit de klasjes van juf Marleen en juf Annemie. De kleuters van de derde kleuterklas gingen samen met hun juf en een gids naar het bos. Ondertussen mochten de 2de kleuterklassertjes dus eventjes bij ons in de klas komen spelen en “helpen”. Leon kreeg op die manier bezoek van zijn zusje Marie en Sephora van haar broertje Shemsedin. Wat vonden ze dat leuk!

DSC07950_800x600.JPG   DSC07952_800x600.JPG

We hadden het op deze korte dag vooral over de begrippen lang en kort. Eerst vertelde ik het verhaal van Giraf heeft het koud. De vrienden van giraf gaan op zoek naar een sjaal voor giraf, maar elke sjaal is te kort. Gelukkig heeft Beertje een goed idee en knopen ze al de sjaals aan elkaar. Zo ontstaat er een superlange sjaal voor een wel heel lange nek!

Na de speeltijd lag er een toverzakje in ons kringetje. Er zaten allemaal touwtjes in… maar sommige waren lang en anderen kort. Heel voorzichtig nam iedereen om de beurt een touwtje uit het zakje. Soms moesten we heel lang trekken en soms floepte het touwtje er direct helemaal uit! J

Nadien exploreerden we volop met vetkrijtjes. We tekenden korte en lange streepjes.

Op donderdag gingen we naar het bos. Na de speeltijd trokken we onze laarsjes aan en weg waren we… We keken eens goed waar het bos kon zijn… daar waar de bomen zijn natuurlijk! We stapten er op af. Net buiten de poort kwamen we al een paar plassen tegen. Gelukkig had iedereen regenlaarsjes aan en mochten we dus voor één keertje wel door de plassen.

DSC07955_450x600.JPG   DSC07956_450x600.JPG

In het bos keken we naar de blaadjes, vonden we nootjes, maar wat jullie kapoenen het meest van al bezig hield waren de omgevallen bomen. We klauterden er op en er over… Tijdens onze wandeling waren al mijn kapoenen echt een beetje kapoen. Het was wat moeilijk om zich aan de afspraakjes te houden en bij de juf te blijven. Dus gaf ik 2 kapoenen een hand en juf Nancy die ook mee ging wandelen gaf 2 andere vriendjes een handje. Zo konden we niemand verliezen. Op deze manier ontdekten we samen ook nog eikeltjes, prikkende bolsters en dunne en dikke bomen. We gaven de bomen ook een knuffeltje!

 

Op vrijdag gingen we eigenlijk wafeltjes maken met juf Aurélie, maar juf Aurélie was ziek, dus was er tijd voor andere activiteitjes. We speelden een memoryspelletje rond de begrippen open en dicht. Op de tafel lagen er kaartjes met voorwerpen die dicht waren. Jullie kapoenen kregen een kaartje met daarop dezelfde voorwerpen, maar op hun kaartje waren de voorwerpen open. Iedereen zocht flink zijn/haar kaartje. Wat ging dat al vlot!

Na de speeltijd mocht iedereen exploreren met dikke en dunne penselen. We maakten er dunne en dikke streepjes mee. Wat een knappe schilderijen ontstonden er toch weer! Goed gedaan bengeltjes!

DSC07984_800x600.JPG   DSC07985_800x600.JPG   

DSC07987_800x600.JPG

Volgende week werk ik in de klas rond het verhaal van “Jonnie, de spin”. Wie thuis knuffelspinnen, boekjes rond spinnen of prenten van spinnen heeft mag deze zeker meebrengen!

Groetjes en tot volgende week!

Juf Rien en haar “grote kleine vriendjes”