dinsdag, 02 juni 2015

"Lekkere groentjes" (van 25 tot 29 mei 2015)

Kiekeboe mama’s en papa’s,

Hier zijn we met het verslagje van het laatste weekje van mei. We beginnen bijna aan ons laatste maandje! Wat vliegen de dagen en weken toch snel voorbij! Zeker als er elke dag zoveel leuke dingen op het programma staan. Of misschien lag het ook wel aan het feit dat ons weekje opnieuw een dagje korter was doordat we maandag genoten van een extra vrije dag. J

Nu ja… wat het ook is, we maakten er in ieder geval weer een leuk weekje van.

Op dinsdag gingen we zoals elke week turnen met meester Sam.

Op woensdag ontdekten we samen de groentjes in de onthaalhoek. We sorteerden ze per kleur in verschillende mandjes. Wat ging dat snel! De worteltjes, tomaatjes, paprika’tjes, komkommertjes,… waren in een hip en een wip verdeeld.

Na de speeltijd gingen we aan de slag met zijdepapier. We scheurden de reepjes in kleine stukjes. Dit was niet zo gemakkelijk, want iedereen had de neiging om te trekken aan het zijdepapier maar dan lukte het scheuren niet… we moesten de reepjes tussen onze vingertjes houden en voorzichtig één handje naar de buik en één handje naar ons schaaltje brengen en ja hoor… dan lukte het scheuren opperbest.

Op donderdag en vrijdag mochten we dan weer spelen met de groentjes in de zandbak. We plantten ze in het zand, schepten er zand over, maakten er soep mee,…

DSC09206_450x600.JPG   DSC09207_450x600.JPG   DSC09208_800x600.JPG

Op donderdag na de speeltijd ging het brandalarm af op school. Het was gelukkig maar een oefening! Jullie kapoenen waren vooral erg onder de indruk van het luide belletje in de gang. Ze luisterden flink en we stapten met z’n allen naar de verzamelplaats in het bos.  Voor mijn kleine kapoenen was dit een heel avontuur. Nadien vertelde ik het verhaal van Karel in de lente. Karel helpt mama en papa met typische lente-activiteiten namelijk: het gras afrijden, bloemetjes planten en hij ontdekt ook de bloemetjes aan de bomen, de vogeltjes,….

Op vrijdag mochten we van de gescheurde snippertjes propjes maken. Opnieuw moesten jullie kapoenen dus hun fijne motoriek aanwenden. Ze duwden en duwden de snippertjes met hun vingers tot kleine propjes. Nadat ze al de propjes gemaakt hadden, mochten ze die propjes in een plastic spuitzak steken en… ja hoor: er ontstond een leuke wortel! Ze kozen ook nog een soort “groen” dat de juf dan bevestigde aan hun worteltje als “blaadjes”. Nadat iedereen zijn worteltje gemaakt had, leerden we het versje van de lange wortel! Wat kunnen jullie kleuters zich al erg lang maken! Zo lang als een wortel! 

DSC09212_800x600.JPG   DSC09211_800x600.JPG   DSC09216_800x600.JPG   DSC09219_800x600.JPG

Ooh! Ik zou het nog vergeten! We werkten ook al een beetje aan ons cadeautje voor de papa’s… want deze keer zijn zij het feestvarken! Wat het cadeautje wordt moet zeker en vast nog een geheimpje blijven, maar ik geef graag al een kleine tip…. Het pastte perfect in ons thema “doeken”. Het speculeren kan beginnen !

De komende week blijven we werken rond het thema “Lekkere groentjes!”. Want we kunnen binnen dit thema nog heel veel ontdekken! Dank je wel trouwens voor de meegebrachte (plastic) groentjes!

Groetjes en tot volgende week

Juf Rien en haar “wortelfans”

 

PS: Niet vergeten! Op vrijdag 5 juni worden jullie verwacht op ons schoolfeest/smulmarkt. Jullie kunnen er proeven van allerlei lekkere gerechtjes! Jullie zijn welkom vanaf 15u30 in de bar en vanaf 16u30 aan de eetkraampjes!