zondag, 03 mei 2015

"Klein duimpje" (van 20 tot 24 april 2015)

Dag lieve mama’s en papa’s,

Hopelijk hebben jullie samen met jullie kapoen tijdens de voorbije vakantie ook een beetje kunnen genieten van het zonnetje en de “zomerse” temperaturen.

Voor we starten met het verslagje van de voorbije week wil ik al de nieuwe mama’s en papa’s verwelkomen! Er stapten maandag maar liefst 9 nieuwe kapoenen in. Voor sommige ouders is het een leuk weerzien nu hun jongere kapoen in mijn klasje zit, voor andere ouders is alles dan weer helemaal nieuw. In ieder geval: welkom aan iedereen.

9 nieuwe kapoenen…, dat brengt heel wat met zich mee… traantjes, extra drukte, wat langer moeten wachten om geholpen te worden, langer moeten wachten voor een toiletje vrij is, de aandacht van de juf nog meer moeten delen,… dus ook voor mijn “ancienkes” is het “wennen”.

Jelle, Danika, Dina, Kato, Alano, Lukas, Yliano, Tiziano en Camille komen onze klasgroep verrijken! Welkom kleine kapoenen!

Op maandag en dinsdag zal het vanaf nu lekker druk zijn… want dan zitten we met 30 vriendjes bij elkaar in hetzelfde klasje. Maar ik sta er niet helemaal alleen voor. Gelukkig is juf Hilde er om me op maandag- en dinsdagvoormiddag te helpen om alles in goeie banen te leiden. Op woensdag, donderdag en vrijdag zal het net wat rustiger zijn omdat de “vlindertjes” dan samen met juf Kimberley naar haar klasje kunnen. De “rupsjes” blijven dan in mijn klasje.

Maandag en dinsdag stonden vooral in het teken van de nieuwe kapoentjes. We voorzagen wat extra tijd om de traantjes te drogen en de klas en het speelgoed te verkennen.

DSC08906_450x600.JPG   DSC08908_450x600.JPG

Op woensdag was eigenlijk de kennismaking met juf Kimberley gepland, maar de treinstaking stak daar een stokje voor. Juf Kimberley raakte niet tijdig op school en dus mochten de “vlindertjes” nog een dagje langer in mijn klasje blijven. Er werd de eerste dagen gespeeld met de auto’s, de poppen, de prikpareltjes, de blokjes,… maar ook met de steentjes uit onze stenenbak. Ik toverde de zandbak om in een stenenbak omdat we deze week werken rond het thema “Klein Duimpje”. Wie het verhaal van klein duimpje een beetje kent, weet dat hij steentjes verzamelde om de weg naar huis terug te vinden. Ook jullie kapoenen mogen deze en de komende week dus met “stenen” spelen.

Donderdag was het dan eindelijk zo ver… juf Kimberley was er. Nadat we alle kapoenen samen onthaald hadden,  mochten de “vlindertjes” naar het toilet en weg waren ze… Heel flink stapten ze hun nieuw klasje tegemoet. Op die manier werd het voor de “rupsjes” wat rustiger en bloeiden zij langzaam open. Ze gingen ook verder op ontdekking, ze durfden al eens in het ballenbad kruipen, konden nu gemakkelijker het speelgoed in de poppenhoek veroveren,… kortom: het klasmateriaal werd “hun” speelgoed. Na de speeltijd vertelde ik het verhaaltje van “Klein Duimpje”.

Op vrijdag was het van ’s morgensvroeg al erg rustig in de klas. Ook het toiletbezoek verliep heel vlot, dus al snel konden we starten met het eerste knutselwerkje en… het viel heel erg in de smaak. Het resultaat van het knutselwerkje moet nog een beetje geheim blijven want het is de mama’s hun moederdagcadeautje. Wat we wel al kunnen vertellen is dat we met klei werkten. Er werd geduwd en getrokken aan de klei tot hij klaar was. Eens dat gebeurd was, werkten we ook nog met “steentjes”… de link naar het thema “Klein Duimpje” was dus ook nu weer niet ver af. J Na het 10-uurtje was er een volgend groepje aan de beurt.

DSC08915_800x600.JPG   DSC08919_800x600.JPG   

DSC08912_800x600.JPG

Nadat dat groepje klaar was, besloot ik om samen met jullie kapoenen buiten in het zonnetje te gaan fietsen. Omdat de speeltijd om 10u wat druk is en mijn kapoenen vaak verdrietig en angstig zijn, heb ik voor één keertje onze “speeltijd” verlegd naar het moment dat de andere kleuters al binnen waren. Zo konden ze op hun gemakje de speelplaats verkennen en hopelijk draagt dit er toe bij dat ze ook volgende keer met wat meer vertrouwen en zonder traantjes buiten kunnen spelen.

DSC08922_800x600.JPG   DSC08938_800x600.JPG   

DSC08937_800x600.JPG  DSC08949_800x600.JPG

In de namiddag stapten we op  en volgden we zo de “voeten” van de reus.

DSC08954_450x600.JPG   DSC08951_450x600.JPG

Volgende week doen we verder met het thema “Klein Duimpje”.

Groetjes en tot volgende week

Juf Rien en haar “Kleine Duimpjes”